Jees, jees! Se meni iltapäivä kurpitsasta kaikkee hyvää valmistaessa. Hilloa ja piirakkaa!


Kurpitsahillo

1kg kurpitsaa

0,5dl vettä

1,5dl sitruunan mehua

0,5rkl jauhettua kardemummaa

1 vaniljatanko tai 2tl vaniljasokeria

500g hillosokeria

1rkl sitruunankuoriraastetta


Punnitse kurpitsat kattilaan ja lisää vesi, sitruunamehu, kardemumma ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat täysin pehmeitä.

Poista vaniljatanko ja soseuta seos. Lisää soseeseen hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Purkita hillo puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. (Kuumenna pestyjä purkkeja 150 asteessa n. 1,5 tuntia.)

IMG_0740-normal-normal.jpg

IMG_0730-normal-normal.jpg

IMG_0720-normal-normal.jpg





Kurpitsapiirakka

Pohja:

100g kylmää voita kuutioina

1,5rkl sokeria

2,5dl vehnäjauhoja

0,5dl jääkylmää vettä

(Itse tein pohjataikinan 1,5 kertaisena, koska käytin vähän isompaa vuokaa)


Täyte:

2 kananmunaa

3dl kypsää kurpitsasosetta

1dl fariinisokeria

1tl vaniljasokeria

1tl kanelia

0,5tl inkivääriä

0,25tl neilikkaa

ripaus suolaa

1dl kermaa


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sekoita käsin nyppien kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot, kunnes seos on murumaista. Lisää lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Varo sekoittamasta liikaa.Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 25 cm). Siirrä pohja jääkaappiin odottamaan.

Sekoita kananmunat ja kurpitsasose keskenään. Lisää joukkoon fariinisokeri, mausteet sekä kerma.Kaada kurpitsaseos pohjataikinalle ja paista uunin alatasossa noin 40 minuuttia tai kunnes kurpitsatäyte on hyytynyt.

Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa. Itse maustoin kermavaahdon kinuskikastikkeella.

IMG_0744-normal-normal.jpg

IMG_0750-normal-normal.jpg

IMG_0755-normal-normal.jpg