Jees, jees! Se meni iltapäivä kurpitsasta kaikkee hyvää valmistaessa. Hilloa ja piirakkaa!
Kurpitsahillo
1kg kurpitsaa
0,5dl vettä
1,5dl sitruunan mehua
0,5rkl jauhettua kardemummaa
1 vaniljatanko tai 2tl vaniljasokeria
500g hillosokeria
1rkl sitruunankuoriraastetta
Punnitse kurpitsat kattilaan ja lisää vesi, sitruunamehu, kardemumma ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seosta noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsanpalat ovat täysin pehmeitä.
Poista vaniljatanko ja soseuta seos. Lisää soseeseen hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Purkita hillo puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. (Kuumenna pestyjä purkkeja 150 asteessa n. 1,5 tuntia.)
Kurpitsapiirakka
Pohja:
100g kylmää voita kuutioina
1,5rkl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
0,5dl jääkylmää vettä
(Itse tein pohjataikinan 1,5 kertaisena, koska käytin vähän isompaa vuokaa)
Täyte:
2 kananmunaa
3dl kypsää kurpitsasosetta
1dl fariinisokeria
1tl vaniljasokeria
1tl kanelia
0,5tl inkivääriä
0,25tl neilikkaa
ripaus suolaa
1dl kermaa
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita käsin nyppien kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot, kunnes seos on murumaista. Lisää lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Varo sekoittamasta liikaa.Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 25 cm). Siirrä pohja jääkaappiin odottamaan.
Sekoita kananmunat ja kurpitsasose keskenään. Lisää joukkoon fariinisokeri, mausteet sekä kerma.Kaada kurpitsaseos pohjataikinalle ja paista uunin alatasossa noin 40 minuuttia tai kunnes kurpitsatäyte on hyytynyt.
Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa. Itse maustoin kermavaahdon kinuskikastikkeella.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.