Jees, elikkäs, tänään vielä leipasin tämmösiä ”porkkanasämpylöitä”, tosin tällä kertaa painelin taikinan pellille ja leikkasin siitä sitten sopivan kokoisia palasia. Sovelsin taas aika paljon, mutta laitan tähän perusohjeen, jonka pohjalta aloin tekemään.
Taikinanjuuri:
0,5l vettä tai 4dl vettä ja 1dl maitoa
50g tuorehiivaa tai 1pss kuivahiivaa
5dl graham- tai sämpyläjauhoja
Lisäksi tarvitaan:
2tl sokeria
1-1,5tl suolaa
n. 6dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
Itse käytin mm. kuivahiivaa, sämpyläjauhoja, vehnäjauhoja, raastettua porkkanaa, juureen kaurahiutaleita…
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen (sekoita kuivahiiva jauhoihin). Pieni määrä maitoa veden joukossa saa sämpylät ruskistumaan kauniisti. Lisää jauhoja haarukkavatkaimella sekoittaen. Anna taikinanjuuren kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii.
Lisää mausteet (sokeri ja suola). Lisää taikinaan jauhoja vähitellen ensin haarukkavatkaimella sekoittaen, lopuksi käsin tai koneella alustaen. Voit jättää osan jauhoista käyttämättä tai lisätä ne tarvittaessa alustamisen loppuvaiheessa. (Lisää porkkanaraaste). Leivo taikinasta sämpylöitä jauhotetulla pöydällä tai painele taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja ajele siihen esim. pizzaleikkurilla taitoskohtia (helpottaa leikkaamista). (Itse voitelin kohonneet ”sämpylät” ennen paistamista kevyesti öljyllä ja ripottelin vielä päälle vähän porkkanaraastetta. Lisäsin öljyä hieman myös paistamien jälkeenkin.)
Anna sämpylöiden kohota. Paista sämpylöitä 225 asteen lämmössä uunin keskitasossa 10-15 minuuttia.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.