"On kamalan työlästä olla tekemättä mitään." - Oscar Wilde
Näinpä, tänään onkin vapaapäivä, eikä sitä oikein ossoo olla ihan jouten vaan ja makoilla päivät pitkät sohvalla. Eli tänäänkin upotin sormet taikinaan!
Ruissämpylät
5d maitoa (tai 5dl vettä + 0,75dl maitojauhetta)
50g hiivaa
3rkl siirappia
1,5tl suolaa
1dl öljyä / n. 100g sulatettua voita
6dl ruisjauhoja
6dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää kaikki muut aineet. Vaivaa taikina tasaiseksi palloksi, niin että se irtoaa kulhosta ja käsistä.
Anna taikinan levätä / kohota lämpimässä paikassa noin 15 minuutin ajan.
Leivo kohonneesta taikinasta noin 25 sämpylää, vetele terävällä veitsellä sämpylöihin viiltoja. Kohota sämpylöitä lämpimässä noin 45 minuuttia. Voitele sämpylät kevyesti vedellä, näin saat sämpylöihin rapean kuoren.
Paista kohonneet ja vedellä voidellut sämpylät 200 asteessa 10-15 minuuttia.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.