Vappu oli ja meni. Simaa ja munkkeja tietenkin perinteisesti tuli tehtyä. Mikäs sen parempaa kuin kotitekoinen sima ja itse tehdyt munkkirinkelit. Nam! <3

 

 

DSCN4173.jpg

 

 

Munkkirinkelit

5dl kädenlämpöistä nestettä (3dl vettä + 2dl maitoa)

50g hiivaa

125g sokeria

50-75g munia

75g voita (voit jättää myös pois kokonaan halutessasi)

10g suolaa

10g kardemummaa

n. 1100g vehnäjauhoja

 

Paistamiseen öljyä.

Sokeroimiseen Siro erikoishienoa sokeria.

 

 

 

Valmista munkkitaikina mittaamalla kaikki ainekset kulhoon ja vaivaamalla ne kimmoisaksi taikinaksi, jossa on hyvä sitko. Hyvä sitko syntyy, kun vaivaat taikinaa ainakin 10 minuuttia koneella.

Anna valmiin taikinan levätä peitettynä noin 15 minuuttia.

Kaulitse taikinasta 1 - 1,5cm:n paksuinen levy ja ota siitä pyöreällä muotilla munkkeja. Tee pienemmällä pyöreällä muotilla reikä munkkien keskelle. Reikä saa olla aika iso, ettei se umpeudu, kun munkit kohoavat.

Nostele munkit öljyllä voidelluille leivinpapereille ja kohota niitä noin 45 minuuttia.

Paista kohonneet munkit 180 asteisessa öljyssä kauniin kullanruskeiksi ja sokeroi paistamisen jälkeen Siro sokerilla.

 

 

DSCN4171.jpg

 

 

 

 

Kotitekoinen sima

4l vettä

250g fariinisokeria

250g sokeria

2 sitruunan mehu

1/5tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

rusinoita

 

 

 

Mittaa sokerit isoon astiaan/sankoon. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi ja kaada se sokereiden päälle. Lisää loput vedestä ja sitruunoiden mehu joukkoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ennen hiivan lisäämistä.

Liuota hiiva pieneen vesitilkkaan ja kaada se siman joukkoon.

Anna siman käydä huoneenlämmössä noin yhden vuorokauden ajan. Tämän jälkeen pullota sima (laita pullojen pohjalle rusinoita) ja anna siman valmistua viileässä noin viikon ajan. Lämpimässä sima on valmista noin kolmessa vuorokaudessa.

Rusinoiden noustessa pintaan sima on valmista.

Älä kieritä pullojen korkkeja liian tiukalle, koska paine pulloissa kasvaa siman valmistuessa.

 

 

DSCN4083.jpg

DSCN4081.jpg

DSCN4087.jpg